Povijest

Prva organizirana nogometna momčad u Rovinju formirana je još davne 1919. godine pod imenom «Fascio democratico giovanile», iako podaci o prisutnosti nogometa postoje od samog početka 20. stoljeća. Prostrana tratina «Tiere ruse», kraj ondašnjeg željezničkog kolodvora, poslužila je kao prvo igralište i od tuda zapravo kreće rovinjska nogometna priča.

Tijekom trnovite 95 – godišnje povijesti današnji NK «Rovinj» doživio je puno uspona i padova, mijenjao imena («Federico Riosa», «Ampelea», «Sindicati unici», «Societa' di cultura fisica», «Tvornica duhana», «Mediteran Club Rovinj»), zbližio brojne generacije mladih te neosporno pružio velik doprinos u društvenom i sportskom razvoju grada u širim okvirima. Rovinjska «Valbruna» na koju se nogometna zbivanja sele od 1932. godine i gdje neprekidno traju, kroz vrijeme je iznjedrila brojne talente te prerasla u nezaobilazno okupljalište građana na krilima čijeg navijanja nogometaši «Rovinja» postižu zavidne uspjehe. U prilog tome idu brojni naslovi prvaka županijskih, međužupanijskih (regionalnih) i saveznih liga, a kao najveći uspjesi spominju se ulazak u Drugu jugoslavensku ligu 1972., osvajanje titule prvaka novoosnovane Hrvatske lige 1973. i četvrtfinale hrvatskog Kupa 1992. godine. 

Nogometni klub «Rovinj» već dugi je niz godina je stabilni trećeligaš u Zapadnoj skupini, koji ukupno broji više od sto članova u omladinskom i seniorskom pogonu, a opstanak tako duge sportske tradicije, uz igrače, omogućile su brojne vrijedne uprave na čelu sa sposobnim predsjednicima te nezaobilazni treneri. Ništa manje važni nisu niti oni koji oduvijek svojim volonterskim radom na čvrstim nogama drže klub na koji su Rovinjci posebno ponosni.